.

Studiedag BSWZ 2024 - VAKMANSCHAP VAN SOCIAAL WERK

Deze studiedag vond plaats in een unieke setting te KVS Brussel op datum van 23/04/2024 en zette we het vakmanschap van sociaal werkers in de schijnwerpers.

We behandelden 2 kerntaken van sociaal werk. Nadien werd er in kleine workshops over stellingen m.b.t. volgende kerntaken in dialoog gegaan:  

psychosociale hulpverlening, concrete hulpverlening, zorgcoördinatie, signalering/belangenbehartiging en adviesverstrekking aan andere professionals

Deze stellingen werden voorgesteld bij mensen met een ruime werkervaring. Hoe kunnen we niet alleen als individu maar ook als groep sociaal werkers ons vakmanschap terug meer claimen?

Johan Van de Putte schetste in 2 delen enkele essentiële ingrediënten van de Presentiebenadering.

De Presentiebenadering legt een groot accent op het proberen aansluiten op het eigene en het andere van de ander om zo te mikken op goed afgestemde zorg, die ook ervaren wordt als goede zorg (versus de zorg hoofdzakelijk vorm te geven vanuit professionele logica's).

Een misverstand is dat Presentie gewoon gaat over voldoende contact. Het gaat echter over goede zorg. Het gaat over de vraag waar het ons als zorgverleners en zorgorganisaties om te doen is. Het gaat over wijs omgaan met druk en regels, ter wille van de zorgontvanger.

De Presentiebenadering kan helpen om je staande te houden en om zinvolle stappen te zetten wanneer er sprake is van druk, van chaos, van machteloosheid.

Hoe omgaan met morele stress in de dagelijkse praktijk van sociaal werk in het ziekenhuis?

In uitdagende tijden als vandaag is het voor hulpverleners soms alle zeilen bijzetten om het hoofd boven water te houden en met hart en ziel in de zorg te kunnen blijven staan. Deskundige, zorgzame en menswaardige zorg, daar willen we toch steeds voor blijven gaan? Helaas zorgt de aanhoudende druk op de ketel voor heel wat morele stress in de zorg. Hoe kunnen we hier best mee omgaan?

Volgens Yvonne Denier, auteur van Het pluisbloemeffect, kan ethiek daarbij helpen. Op breed toegankelijke manier toont ze hoe hulpverleners, teams en organisaties een tweede, derde of zelfs vierde adem kunnen blijven vinden, ook in stormachtige tijden.

In deze lezing paste zede thematiek en ethische vraagstelling specifiek toe op de beroepsdiscipline van het sociaal werk in de ziekenhuiscontext.

studiedag-BSWZ-2024---001
studiedag-BSWZ-2024---002
studiedag-BSWZ-2024---003
studiedag-BSWZ-2024---004
studiedag-BSWZ-2024---005
studiedag-BSWZ-2024---006
studiedag-BSWZ-2024---007
studiedag-BSWZ-2024---008
studiedag-BSWZ-2024---009
studiedag-BSWZ-2024---010