Studiedag 18 april 2023 “Gelijk maakt gezond” Vaarkrachtige hulpverlening (in gezondheidsvaardige organisatie) maakt gezondheid(szorg) toegankelijker en gelijker
Op dinsdag 18/04/2023 focussen we op ‘gezondheidsvaardigheden’
Omgaan met gezondheidsvaardigheden: wat zijn handvaten voor zorgverleners om het zorgproces voor patiënten en hun netwerk te vereenvoudigen?
Een derde van de bevolking van 15 jaar en ouder (33%) heeft een laag niveau van gezondheidsvaardigheden, wat betekent dat ze niet over voldoende vaardigheden beschikken om beslissingen te nemen over hun gezondheid. (bron: https://www.gezondbelgie.be/nl/gezondheidstoestand/determinanten-van-gezondheid/gezondheidsvaardigheden)
Enkele vragen die aan bod zullen komen:
Hoe kan je als hulpverlener gezondheidsvaardigheden van patiënten herkennen?
Hoe kan je als hulpverlener je gezondheidsvaardigheden inzetten om hen krachtiger maken zodat ze beter voor zichzelf kunnen zorgen?
Hoe kan je vanuit jouw organisatie/dienst hier op inzetten en een gezondheidsvaardig beleid ontwikkelen?
Hoe kan je als hulpverlener een bijdrage leveren aan een gezondheidsvaardiger beleid binnen jouw eigen organisatie?
Wij informeren jullie graag en benaderen dit thema vanuit verschillende invalshoeken (theorie, praktijk, multidisciplinaire aanpak, ervaringsdeskundigheid, ...)
Programma
9u00 Onthaal met koffie
9u30 Sabine Maene, ex-voorzitter BSWZ, geeft de fakkel door aan de huidige voorzitters Elke Lagae en Joeri De Munck
09u45 Edgard Eeckman, inzichten over de rol van de zorgvrager in zijn zorgproces
10u45 Pauze
11u Leen Haesaert, laagdrempelige communicatie met patiënten
12u15 Lunch
13u00 Eline Van Roey en Corry Haelewyn, gezondheidsvaardigheden hoe inzetten
14u15 Pauze
14u30 Ann Clé, gezondheidsvaardigheden van individu naar systeemvisie
15u30 afsluiting voorzitters BSWZ
16u einde
Sprekers:
Voor onze studiedag doen we beroep op 4 sprekers. Zij nodigen je uit om na te denken over de eigen praktijk in het ziekenhuis en geven concrete handvaten om met de opgedane kennis verder aan de slag te gaan. Hieronder zijn de sprekers telkens weergegeven en lichten zij de inhoud van hun vorming toe.
'De zorgvrager aan het stuur van zijn eigen zorgproces'.
Waarom is het beter dat een zorgvrager de zorg niet gewoon maar zwijgzaam ondergaat? En waarom is het essentieel dat zorgverstrekkers hun zorgvragers sterken om aan het stuur te zitten van hun eigen zorgproces?
Edgard Eeckman is voorzitter van de VZW Patient Empowerment. Hij was journalist, enquêteur, hoofd communicatie van het Belgische Rode kruis, communicatieadviseur en 16 jaar communicatiemanager van het UZ Brussel. Hij studeerde communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en is doctor in de media- en communicatiestudies. Hij is gastprofessor over Patient Empowerment aan o.m. de Erasmushogeschool Brussel en als wetenschapper aangesloten bij de VUB-onderzoeksgroep ECHO over Cultuur, Emancipatie, Media en Samenleving. Info op www.patientempowerment.be en op www.edgard.be
Zelden is duidelijke communicatie zo belangrijk als wanneer het over onze gezondheid gaat. Vier op de tien Vlamingen zijn beperkt gezondheidsvaardig en hebben het moeilijk om in een gesprek met hun dokter alles te begrijpen. In deze sessie verneem je hoe je als zorgverlener laagdrempelig communiceert met een patiënt.
Leen Haesaert is docent en onderzoeker met een brede expertise in laagdrempelige, inclusieve en visualiserende communicatie. Met haar onderzoek en trainingen neemt ze het voortouw in Vlaanderen om aandacht voor gezondheidsvaardigheden op de kaart te zetten.
Gezondheidsvaardigheden, hoe gaan we ermee aan de slag op de werkvloer?
Beknopte theoretische schets, (h)erkenningspunten, tools, hoe inspireren we elkaar?
Eline Van Roey studeerde af als conferentietolk Nederlands, Frans, Spaans. Ze werkte een tiental jaren als PR consultant in (internationale) communicatiebureaus. In 2018 startte ze de studie sociaal werk. Eline schreef haar bachelorproef over “kennis van gezondheidsvaardigheden bij sociaal werkers in UZ Leuven”. Sinds 2020 is Eline als sociaal werker aan de slag in UZ Leuven waar ze als vliegende kracht verbonden was aan de afdelingen locomotorische revalidatie, spoedgevallen en gastro-enterologie. Sinds begin 2021 is Eline vast werkzaam op de eenheden hematologie en oncologische heelkunde.
Corry haelewyn werkte jarenlange als regioverantwoordelijke in de thuiszorg. Ze leerde hierdoor de zorgvisie van de (kwetsbare) zorgvrager goed te begrijpen en in harmonie te brengen met de operationele mogelijkheden en beperkingen van een organisatie.
Sinds 2018 werkt Corry als sociaal werker in het UZ Leuven waar ze als referentiepersoon rond Patiëntenparticipatie en Gezondheidsvaardigheden binnen verschillende takken van het ziekenhuis het verschil wil maken. Ook is zij stuurt de multidisciplinaire werking Vroegtijdige Zorgplanning op de dienst nefrologie aan.
Ann Clé zal een toelichting geven over de activiteiten m.b.t. gezondheidsvaardigheden die vanuit het Fonds Dr. Daniël De Coninck, dat door KBS wordt beheerd, reeds werden en vandaag worden ondersteund. De focus zal liggen op het organisatorische aspect van gezondheidsvaardigheden, waarbij de aandacht gradueel wordt verbreed van het individu naar een systeemvisie. Over kenmerken en uitdagingen van gezondheidsvaardige organisaties en eerste bevindingen vanuit het leernetwerk
Ann Clé is senior projectcoördinator bij het programma gezondheid van de Koning Boudewijnstichting.
Locatie: de Kruitfabriek Steenkaai 44 D – 1800 Vilvoorde
Bereikbaarheid met de wagen:
Tot 70 wagens kunnen aan de Steenkaai en meteen aanpalende straten benut worden.
De parking Albert Heijn is nooit volzet en kan dus prima als overloop parking gebruikt worden. Voor de AH parking kunnen er uitrijtickets aangekocht worden aan 7,50 EUR / stuk. Carpoolen is een optie...
Bereikbaarheid met het openbaar vervoer:
Qua openbaar vervoer liggen we op +/- 10 minuten wandelen van het station van Vilvoorde en op +/- 4 minuten van bushalte 3 Fonteinen op lijn 58 van MIVB/STIB (heeft ook halte aan station).
Inschrijven: Inschrijven kan via de website, daar wordt de noodzakelijke informatie opgevraagd. Dit tegen uiterlijk 6 april 2023.
Betaling: De studiedag zelf kan worden ingericht met de financiële steun van de FOD Volksgezondheid. Voor het bijwonen van de studiedag, onthaal met koffie, drank tijdens de pauzes en broodjesmaaltijd, vragen wij 55 euro p.p. als bijdrage voor BSWZ in de kosten van de dagdagelijkse werking.
De inschrijving is definitief na de overschrijving op rekening BE73 9733 9933 2260. Vermeld in de mededeling je volledige naam en ziekenhuis.
Namens het bestuur van VZW BSWZ
Dit opleidingstraject kan ingericht worden dankzij de steun van FOD Volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
Opleiding eigenschappen
Startdatum | 18-04-2023 |
Einddatum | 24-08-2023 |
Sluitingsdatum | 06-04-2023 |
Max. deelnemers | 200 |
Registered | 61 |
Aantal plaatsen | 139 |
Prijs per persoon | €55,00 |
Locatie | de Kruitfabriek |